Iedereen maakt onderdeel uit van één of meerdere systemen en iedereen heeft zijn of haar eigen rol in die systemen. Je hebt je eigen karakteristieke eigenschappen en verantwoordelijkheden. Je bent bijvoorbeeld vader/moeder, zoon/dochter, maar in het systeem van het individu horen ook oma’s, opa’s, overgrootouders etc. Een familiesysteem kan heel groot zijn.

Alle mensen in het systeem hebben invloed op jouw systeem. Het bepaalt hoe je bent gevormd, hoe jouw gedrag is ontstaan. Bij de invloeden die jou gevormd hebben, kun je denken aan gebeurtenissen als oorlog, miskramen, verlies van geliefden, enz. Deze, vaak onbewuste, invloeden kunnen bij onjuiste of onvoldoende aandacht een probleem in het systeem worden en zelfs doorgegeven worden van generatie op generatie. De angst van oorlog kan een moeder bijvoorbeeld doorgeven aan haar kinderen, waardoor deze kinderen later heel beschermend zijn naar hun eigen kinderen.

Het gevolg hiervan kan zijn dat jij lasten of verantwoordelijkheden draagt die niet van jou zijn. Je staat als het ware niet op je eigen plek in het systeem, maar je bevindt je daaronder of daarboven. Hieruit kunnen patronen en invloeden ontstaan die jou in het dagelijks leven belemmeren om echt jezelf te zijn.

Met een familieopstelling ontdek jij jouw plek in het systeem en zul je:

  • kracht krijgen om vrij te komen van alles wat blokkeert
  • loskomen van oude (familie)patronen
  • snel duidelijkheid krijgen over dingen waar je tegenaan loopt
  • snel doordringen tot de kern van het probleem
  • inzichten krijgen waar je anders jaren therapie voor nodig hebt
  • een spurt maken in je persoonlijke groei.